Terug naar overzicht
29 mrt 2022

Aannemingsvoorwaarden en btw-attestering

Aannemers, net zoals alle andere ondernemingen, denken best goed na over hun algemene voorwaarden. Prijswijziging, overmacht, schade- en annuleringsvergoedingen, intresten, enzovoort zijn slechts enkele aangelegenheden die men doordacht kan regelen.

Ook over het btw-tarief voor (private) verbouwingen valt voortaan iets op te nemen. Waar de aannemer voorheen verplicht werd om verklaringen op te vragen bij de bouwheer ter ondersteuning van het verlaagd btw-tarief van 6 procent, is dit sinds 2022 niet langer het geval. De aannemer kan het attest thans vervangen door volgende verklaring op de factuur zelf:

Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste vijftien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21 pct. van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten

De verklaring – aldus de parlementaire werkzaamheden – moet de aandacht van de afnemer expliciet vestigen op de wettelijke voorwaarden om het verlaagde btw-tarief te kunnen genieten, alsook op zijn aansprakelijkheid voor de correcte toepassing van dat verlaagde tarief. Hoewel velen de tekst ongetwijfeld louter zullen willen opnemen in hun voorwaarden, is dat gezien die insteek wellicht onvoldoende. Zeker gezien de particuliere bestemming zouden wij aanraden de tekst tevens op de voorzijde van de factuur (ergens ter hoogte van de vermelding van het btw gedeelte) te hernemen.