Terug naar overzicht
24 dec 2019

Alcohol tijdens de feestdagen kan u duur komen te staan

De feestdagen zijn nabij. Hoed u evenwel voor alcohol achter het stuur, want de wetgever heeft verstrengde maatregelen opgelegd.

Voorheen had de rechter reeds de mogelijkheid om een alcoholslot op te leggen indien er minstens 0,8 promille (alcohol per liter bloed) werd opgemeten. Hetzelfde geldt indien u de afname van een ademtest, -analyse of bloedproef zou weigeren.

Door de verstrengde maatregelen, is de rechter nu ook verplicht om een alcoholslot op te leggen indien u:

  • ofwel betrapt wordt met meer dan 1,8 promille;
  • ofwel opnieuw gevat wordt met minstens 1,2 promille binnen de drie jaar na een vorig vonnis.

Het alcoholslot wordt opgelegd voor één tot drie jaar, en bij uitzondering levenslang. Dit slot moet geïnstalleerd worden in elk voertuig dat men wenst te besturen. Telkens u start, moet u eerst blazen in het toestel en slechts indien dit minder dan 0,2 promille opmeet, kan u starten.

Daarnaast bent u verplicht om een omkaderingsprogramma te volgen bestaande uit o.a. een opleiding over de risico's en gevolgen van rijden onder invloed. U betaalt voor de installatie van het toestel (+- 3.000 tot 5.000 EUR), alsook het omkaderingsprogramma (+- 1.200 EUR/jaar).

Bij het niet-naleven van de voorwaarden, volgt een strafrechtelijke sanctionering bestaande uit een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete en sowieso een rijverbod.

Bron: wet van 6 maart 2018 tot verbetering van de verkeersveiligheid