Terug naar overzicht
28 dec 2018

Arbeidsongevallen en telewerk: lacunes in de Arbeidsongevallenwet weggewerkt

Telewerk, dat het werknemers mogelijk maakt om van thuis uit te werken, zit steeds meer in de lift. Nochtans staat de wetgeving op het vlak van arbeidsongevallen tijdens de uitvoering van telewerk nog niet volledig op punt. Daarom werd recent een wetsontwerp goedgekeurd om de Arbeidsongevallenwet beter af te stemmen op de verschillende vormen van telewerk.

Voortaan zal de Arbeidsongevallenwet een definitie van de begrippen “telewerk” en “telewerker” omvatten, waaronder zowel het structurele als het occasionele telewerk vallen. Van structureel telewerk is sprake wanneer de werknemer op regelmatige basis van thuis werkt. Is dit niet het geval, dan gaat het om occasioneel telewerk.

Verder zal ook de telewerker hulp krijgen bij het leveren van het bewijs van een arbeidsongeval. Dankzij het in de wet voorziene vermoeden zal het ongeval overkomen aan de telewerker vermoed worden een arbeidsongeval te zijn wanneer het ongeval gebeurt op de overeengekomen of gewoonlijke plaats waar het telewerk wordt uitgevoerd en indien het ongeval gebeurt tijdens een periode die beschouwd kan worden als een arbeidsperiode.

Tot slot zullen telewerkers onder bepaalde voorwaarden ook dekking krijgen voor arbeidswegongevallen wanneer zij het telewerk op hun woonplaats uitvoeren.

Deze wetswijzigingen zullen in werking treden tien dagen na de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad, wat tot op heden nog niet is gebeurd.