Terug naar overzicht
25 sep 2018

Bedrijfsgeheimen algemeen beschermd

Sinds 24 augustus 2018 zijn bedrijfsgeheimen in België op een algemene en uniforme wijze beschermd door enkele wijzigingen in het Wetboek van Economisch recht (WER). De wettelijke aanpassingen zijn een verplichte omzetting van de Europese richtlijn van 8 juni 2016 tot bescherming van niet-openbaar gemaakte know-how en bedrijfsinformatie tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan.

Voortaan kwalificeert een ‘bedrijfsgeheim’ als informatie met handelswaarde, die geheim is (niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk voor personen in de betrokken kringen) en onderworpen aan redelijke maatregelen om ze geheim te houden (contractuele restricties, effectieve beveiligingssystemen, enzovoort). Niet elk zakengeheim zal bijgevolg een beschermingswaardig ‘bedrijfsgeheim’ zijn.

De wet voorziet expliciet in een resem aan actiemogelijkheden voor diegene die geconfronteerd wordt met een onrechtmatig gebruik van zijn of haar bedrijfsgeheim(en). Zo bijvoorbeeld dat het gebruik van het bedrijfsgeheim door een derde ophoudt, vernietiging van documenten en goederen, enzovoort. Die maatregelen konden nu al grotendeels door de rechtbanken worden opgelegd maar thans is een specifiek wettelijk kader daarvoor gecreëerd. (Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen, B.S. 14 augustus 2018)