Terug naar overzicht
25 sep 2019

De betaling van uw advocatenkosten verzekerd (mét belastingvoordeel)

Voor wie en waarvoor?

De verzekeringsovereenkomst kan enkel individueel worden afgesloten, dus niet voor een vennootschap of een groep. Niet enkel de verzekeringnemer wordt als verzekerde beschouwd, maar ook zijn/haar samenwonende echtgeno(o)t(e) of partner en alle personen die bij de verzekeringnemer inwonen en gedomicilieerd zijn.

De waarborg geldt voor alle gedekte geschillen in het kader van het privéleven en het professionele leven. Dit laatste is beperkt tot geschillen in verband met het arbeidscontract, het statuut van ambtenaar of het sociaal statuut van zelfstandigen.

Te dekken risico’s

Om recht te geven op een belastingvermindering moet de polis minstens de volgende risico’s dekken:
1. Vorderingen tot schadevergoeding op basis van een contractuele of buitencontractuele aansprakelijkheid.
2. Strafrechtelijke verdediging van de verzekerde.
3. Geschillen in verband met het fiscaal recht.
4. Geschillen in verband met het administratief recht.
5. Geschillen in verband met het arbeidscontract, het statuut van ambtenaar of het sociaal statuut van zelfstandigen.
6. Geschillen in verband met verbintenissen uit een overeenkomst in ruime zin, onder meer op het gebied van het consumentenrecht.
7. Geschillen in verband met het erf-, schenkings- en testamentrecht.
8. De eerste echtscheiding (of het einde van het wettelijk samenwonen) en alle geschillen in verband met goederen of personen die daaruit voortvloeien.

Voor het merendeel van de geschillen is een wachttijd van maximaal een jaar mogelijk. Voor echtscheidingsgeschillen is de maximale wachttijd drie jaar, voor bouwgeschillen vijf jaar.

Omvang van de dekking

Om recht te geven op een belastingvoordeel moet de rechtsbijstandsverzekering ten minste de volgende posten vergoeden:
- Kosten en erelonen van advocaten.
- Kosten en erelonen van gerechtsdeurwaarders.
- Kosten van gerechtelijke en buitengerechtelijke procedures,
bv. rechtsplegingsvergoeding.
- Kosten en erelonen van deskundigen, technisch adviseurs, bemiddelaars en arbiters.
- Kosten van tenuitvoerlegging, bv. beslag.

Een franchise van maximum € 250 per schadegeval is mogelijk.
Daarnaast kan de polis de tussenkomst begrenzen en onder meer voorzien dat de omvang van de dekking afhankelijk is van de inzet van het geschil. Zo kan de polis bepalen dat er geen (of slechts een beperkte) waarborg is als de inzet kleiner is dan € 1000. Daartegenover staat dat, als dit niet van toepassing is, de polis wel een minimumwaarborg moet verstrekken (bv. voor bouwgeschillen minstens € 6750, voor strafzaken minstens € 13.500).

De kosten en erelonen van advocaten worden ten laste genomen ten belope van de bedragen die zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 28 juni 2019. Elke meerkost valt ten laste van de verzekerde zelf, al kan de verzekeraar wel aanbieden die meerkost ten laste te nemen. De advocaat zal bij aanvang van het dossier meedelen of hij zich al dan niet engageert tot de vastgelegde bedragen. De vrije keuze van advocaat blijft in ieder geval gegarandeerd.

Hebt u vragen rond een specifiek geschil? Vraag ons gerust om advies over wat wel of niet zou worden vergoed door uw rechtsbijstandsverzekering.