Terug naar overzicht
29 okt 2019

De nieuwe VZW in het WVV: een goed idee!

Voortaan mag een VZW, als ze haar statuten in die zin wijzigt, zonder beperking economische activiteiten voeren zolang deze maar haar belangeloos doel kunnen behartigen. Deze wijziging geeft de langverwachte ademruimte aan sociale ondernemers en beperkt hen niet langer enkel inkomsten te halen uit het jaarlijkse eetfestijn.

Let wel, het typerende winstuitkeringsverbod in de VZW blijft behouden. Rechtstreekse uitkeringen aan de oprichters, leden of bestuurders, bijvoorbeeld analoog met een dividenduitkering, mogen nog steeds niet. Ook onrechtstreekse uitkeringen, zoals een buitensporig hoge vergoeding voor geleverde diensten of verkochte goederen blijven verboden. Een uitzondering bestaat als deze uitkeringen kaderen binnen het belangeloos doel van de VZW. Een toneelvereniging die gratis of tegen een gunstprijs haar leden toegang geeft tot toneelvoorstellingen handelt dus niet noodzakelijk in strijd met het uitkeringsverbod.

Het nieuw wettelijk kader voor de VZW sluit aan bij de regels voor de vennootschappen zodat de nieuwe VZW-bepalingen vlot lezen en vertrouwd aanvoelen. Een geslaagde opdracht, althans grotendeels. Er blijven hier en daar verschillen bestaan tussen de vennootschapsregels en de regels voor de VZW kennelijk zonder afdoende verklaring (bijvoorbeeld inzake de belangenconflictenregeling). De wetgever zal daaraan voor een stuk tegemoet komen met een naar verwachting (eerste) aankomende reparatiewet waarvan het voorstel begin deze maand is ingediend in de Kamer.

Trouwens, wist je dat de vrijgeleide om onbeperkt economische activiteiten te voeren een impact kan hebben op het belastingregime van de VZW? Een vereniging die toch een onderneming exploiteert of zich bezighoudt met verrichtingen van winstgevende aard valt normaliter niet meer onder de rechtspersonenbelasting maar onder de vennootschapsbelasting. De concrete feiten zullen hierin een rol (blijven) spelen maar statutair de deur open zetten voor onbeperkte economische bezigheden zou wel eens een indicatie kunnen geven in de richting van het onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting.