Terug naar overzicht
05 okt 2021

Een vennootschap oprichten? Dat kan sinds 1 augustus 2021 online!

Tot voor kort moesten ondernemers die een vennootschap (met rechtspersoonlijkheid) wensten op te richten, steevast langsgaan bij de notaris om de notariƫle oprichtingsakte te ondertekenen. Sinds 1 augustus 2021 is een fysiek bezoek aan de notaris in die gevallen niet langer nodig. Op voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne werd een wetswijziging doorgevoerd die het digitaal oprichten van vennootschappen mogelijk maakt. Deze wetswijziging kadert in de omzetting van de Europese vennootschapsrichtlijn tot verdere digitalisering en modernisering van het vennootschapsrecht.

Het verlijden van de authentieke oprichtingsakte kan vanaf voormelde datum via elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met de notaris. Enkel bij een vermoeden van fraude, kan een fysieke verschijning van de oprichters toch nog gevraagd worden.

De aanwezigheid van de notaris blijft dus wel vereist, al is die nu digitaal. De wetgever blijft immers van oordeel dat de notaris de best geplaatste persoon is om ondernemers te begeleiden bij het kiezen van de geschikte rechtsvorm en het opstellen van de statutaire bepalingen.

Voor het online oprichten van een vennootschap worden geen extra kosten aangerekend.