Terug naar overzicht
28 dec 2018

Eindejaarsaankopen met de kaart: ‘een koopje!’

Sinds deze zomer is het verboden voor handelaars - intussen “ondernemingen” - om extra kosten (zogenaamd ‘surcharging’) aan te rekenen aan hun klanten wanneer zij elektronisch wensen te betalen. Dit was een van de doelstellingen van een Europese richtlijn die in België in werking trad op 9 augustus 2018.

De context van elektronische betalingen mag u ruim zien. Zo mogen ondernemingen voor overschrijvingen en domiciliëringen binnen de meeste Europese landen geen toeslag vragen. Ook de courante betalingen met de debetkaart (zoals Bancontact en Maestro,…) en kredietkaart (Visa, Mastercard, American Express,…) worden gevat. Dit verbod geldt zowel voor betalingen in de winkel als online.

Het is ondernemingen uiteraard wel nog altijd toegestaan elektronische betalingen te weigeren mits zij de betaler hierover duidelijk informeren. Omgekeerd is dit echter niet mogelijk zodat de klant steeds cash moet kunnen betalen, tot maximaal 3.000 euro (inclusief BTW).

Met de intrede van Kerstmis, Nieuwjaar en de aankomende winter-solden adviseren wij u dus te betalen met de bankkaart. Het kost u namelijk ‘niets!’, tenminste toch voor het gebruik van uw bankkaart. De prijs van uw cadeaus zijn jammer genoeg niet gedekt door deze wetgeving.