Terug naar overzicht
29 jan 2019

Geen outplacement meer voor 45-plussers die niet beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt

Naast de algemene regeling voor outplacement waarbij de ontslagen werknemer van wie de opzeggingstermijn minstens 30 weken bedraagt, bestaat ook een bijzondere regeling voor 45-plussers.

Tot voor kort moest de werkgever spontaan outplacement aanbieden aan de ontslagen werknemer die: (i) 45 jaar of ouder was; (ii) minstens 1 jaar ononderbroken anciënniteit bij de werkgever had en (iii) nog geen recht had op rustpensioen en uiteraard niet om een dringende reden werd ontslagen. Deze regeling werd recent wat aangepast. De sociale partners kwamen namelijk overeen dat wanneer een werknemer niet langer beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt, hij ook geen recht meer heeft op outplacementbegeleiding. Concreet betekent dit dat de werkgever aan deze werknemers gewoon geen outplacement meer moet aanbieden, zelfs niet wanneer de werknemer hier uitdrukkelijk om zou verzoeken.

De lijst van personen die ‘niet beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt’ staat in het koninklijk besluit van 21 oktober 2007. Het gaat in hoofdzaak om werknemers die onder het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag vallen en voldoen aan een aantal bijkomende voorwaarden. Deze nieuwe regelgeving trad in werking op 31 december 2018.