Terug naar overzicht
23 sep 2022

Hebt u een elektrische wagen of speed pedelec? Opgepast: Wegverkeersreglement aangepast vanaf 1 oktober 2022

Het Wegverkeersreglement dateert al van 1975 en is niet langer aangepast aan een de moderne verplaatsingsmogelijkheden, zoals speed pedelecs en laadpalen voor elektrische voertuigen. Dit gaf dikwijls voer voor discussie in de praktijk. De wetgever besefte dit en voert in het Wegverkeersreglement vanaf 1 oktober 2022 enkele verduidelijkingen, nieuwe verkeersregels en definities in.

O.a. volgende zaken worden verduidelijkt:

- het opladen van de batterij van een elektrische of hybride auto wordt voortaan beschouwd als parkeren, niet als stilstaan (hou dus rekening met de parkeertijdbeperking!).

- speed pedelecs mogen voortaan ook gebruik maken van de borden die fietsers toelaten om door het rode licht te rijden.

- speed pedelecs mogen ook fietsen op openbare wegen met een snelheidsbeperking van 50 km/u (en anders moeten ze het fietspad gebruiken).

- velomobielen en ligfietsen (met een breedte van max. 1 meter) mogen net zoals speed pedelecs de keuze maken tussen de rijbaan (indien snelheidsbeperking van 50 km/u) of het fietspad.

Een vernieuwing is o.a. het concept van de middenrijbaan door middel van markeringen (dit is de plaats voor de motorvoertuigen die wordt afgebakend door twee evenwijdige witte onderbroken strepen aan weerszijden van de rijbaan).

Hou het vooral veilig!