Terug naar overzicht
24 dec 2019

Het ultieme nieuwjaargeschenk : het WVV is vanaf 1 januari 2020 voor elke onderneming van toepassing

Voor nieuwe ondernemingen opgericht na 1 mei 2019 of zij die kozen voor de opt-in gold het WVV al. Vanaf 1 januari 2020 is het nu ook zo ver voor alle bestaande ondernemingen, zonder enige uitzondering. Het afgelopen jaar hebben we in deze rubriek van onze nieuwsbrief de grote wijzigingen die het WVV brengt samen met u overlopen. We zijn dus klaar voor de grote kick-off.

Uw onderneming moet nu haar statuten aanpassen aan de nieuwe regels - kiest daarbij misschien wel voor een andere rechtsvorm - en krijgt daarvoor de tijd tot 1 januari 2024. Het tijdstip is in principe vrij te kiezen door de vennootschap. Maar als men bij de notaris langsgaat voor bijvoorbeeld de wijziging van het boekjaar, moeten meteen de statuten volledig geconformeerd worden aan de bepalingen van het WVV (enkele uitzonderingen daar gelaten).

In afwachting van de aanpassing van de statuten moeten de dwingende bepalingen van het WVV vanaf 1 januari 2020 wel al in de dagelijkse werking van uw onderneming gerespecteerd worden. Dwingende bepalingen zijn wettelijke regels waar een onderneming, zelfs in haar statuten, niet kan van afwijken en dus verplicht moet volgen.

Indien een bepaling van de statuten in strijd is met een dwingende regel van het WVV, wordt die bepaling in de statuten vanaf 1 januari 2020 aan de kant geschoven. De bestaande statuten kunnen daarentegen de suppletieve bepalingen van het WVV wel nog buiten spel zetten. Vanaf 1 januari 2020 gaat bijgevolg een 4-jarige co-existentieperiode in met een moeilijk samenspel tussen de bepalingen van de statuten, het oude Wetboek van vennootschappen (W.Venn.) en het nieuwe WVV.

Enkele voorbeelden :

  • voor de dwingende bepalingen: zelfs al voorzien de statuten van uw BVBA dat een uitkering van dividend kan onder verwijzing naar de netto-actieftest van het W.Venn., zullen de nieuwe strengere uitkeringsregels van de BV toch van toepassing zijn. En een statutaire belangenconflictenregeling in een BVBA of NV wordt buiten spel gezet door de nieuwe procedures van het WVV waarbij een geconflicteerde bestuurder zich moet onthouden bij de beraadslaging.
  • voor de suppletieve bepalingen : een verbod tot vrije overdracht van de aandelen in de BVBA blijft gelden zolang de statuten niet zijn aangepast waarbij de mogelijkheid is ingevoerd voor een met een NV analoge vrije overdrachtsregeling.

Dit alles brengt een schizofrene situatie met zich mee : uw onderneming zal zich in haar werking de ene keer moeten gedragen conform haar statuten (=W.Venn.) en de andere keer naar de nieuwe bepalingen van het WVV.

Trouwens, wist je dat: de schizofrene toestand nog groter is voor de rechtsvormen die met het WVV verdwijnen? Behalve enkele uitzonderingen geldt voor die vennootschappen immers dat de dwingende bepalingen van het WVV van toepassing zijn zoals die gelden voor de rechtsvorm waarin de vennootschap vanaf 1 januari 2024 van rechtswege zal worden omgezet.

Een Comm.VA, die onder het WVV opgaat in de NV, zal in de tussenperiode bijgevolg de dwingende regels van het WVV over de NV moeten toepassen (niet langer de regels van het W.Venn.). Maar diezelfde Comm.VA die een inkoop eigen aandelen doet in 2020 of erna zal het 20% plafond van art. 620 W.Venn. moeten blijven respecteren als dwingende regeling onder het W.Venn. (art. 620 W.Venn.) omdat er geen gelijkaardige dwingende bepaling (meer) hiervoor bestaat in het WVV voor de NV.

Een boeiende periode van co-existentie staat ons ongetwijfeld vanaf het nieuwe jaar te wachten.