Terug naar overzicht
25 jun 2019

Kleine (elektrische) motorvoertuigen niet verzekeringsplichtig

Bestuurders van motorrijtuigen zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering (WAM-verzekering) te onderschrijven. Nieuwe technologieën, zoals de elektrische fiets, bevonden zich tot voor kort in een grijze zone van onzekerheid.

Vanaf 1 juni 2019 werden een aantal (nieuwe) elektrische motorvoertuigen expliciet van de verzekeringsverplichting uitgesloten.

Concreet gaat het om duurzame transportmiddelen zoals de elektrische fiets, het hoverboard, het elektrisch skateboard, enz. Voorwaarde is dat zij “door mechanische kracht” (lees: autonoom op motorkracht, dus zonder bijtrappen door de bestuurder) 25 km/u niet overschrijden. Ook speed-pedelecs zijn uitgesloten van de verzekeringsplicht. Zij bieden weliswaar trapondersteuning tot 45 km/u, maar aangezien de bestuurder moet bijtrappen wordt dit niet als autonoom voortbewegen beschouwd. De overheid wenst met deze maatregel het gebruik van deze middelen te stimuleren.

Dit neemt niet weg dat het voor bestuurders van een vrijgesteld voertuig nog altijd sterk aan te raden is om te voorzien in alternatieve verzekeringsdekking via bijvoorbeeld de “familiale” polis (BA privé-leven). Indien deze dekking er niet is, kan het slachtoffer zich wenden tot het Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Omgekeerd blijft de bestuurder van de elektrische fiets zelf een zwakke weggebruiker. Wanneer hij/zij aangereden wordt door een WAM-verzekerd voertuig (een auto bijvoorbeeld) wordt de lichamelijke schade automatisch gedekt, ongeacht fout.