Terug naar overzicht
25 sep 2018

Oprichting databank voor aansprakelijkheidsverzekeringen in de bouwsector

Een Wet van 30 juli 2018 riep een databank in het leven, waarin alle overeenkomsten voor verplichte verzekering van de 10-jarige aansprakelijkheid van architecten, aannemers en aanverwante beroepen worden opgenomen.

Vanaf 1 juli 2018 zijn aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector (bv. de studiebureaus) immers verplicht om zich te verzekeren voor de handelingen die zij beroepshalve stellen en waarvoor de tussenkomst van een architect is vereist. Ter herinnering, deze verzekeringsplicht geldt voor de gebouwen ‘bestemd voor bewoning’ en voor de werken die de tienjarige aansprakelijkheid in het gedrang kunnen brengen.

Deze verzekeringen zullen worden vermeld in de (nog op te richten) databank, waarbij verzekeringsondernemingen verplicht worden om deze aan te vullen. Op basis van deze databank zal men kunnen nagaan of de bewuste aannemer of andere dienstverlener zijn verzekeringsplicht is nagekomen.

Via een nog te publiceren Koninklijk Besluit wordt bepaald hoe de gegevens worden ingebracht, hoe ze worden bewaard en wie er toegang toe heeft. De databank zal in ieder geval moeten geraadpleegd worden door een notaris bij de verkoop van een onroerend goed binnen de aansprakelijkheidsperiode van 10 jaar. Het resultaat van de raadpleging moet dan verplicht worden vermeld in de authentieke akte.