Terug naar overzicht
25 jun 2019

Overname activa failliete onderneming: kortere termijnen voor toekenning overbruggingsvergoeding aan werknemers

Wanneer de activiteit van een werknemer tijdelijk wordt onderbroken als gevolg van het faillissement van de onderneming waarin hij was tewerkgesteld, lijdt deze werknemer loonverlies tot op de dag dat hij in dienst wordt genomen door de werkgever die de activa van de failliete onderneming heeft overgenomen. Om dit loonverlies te ondervangen, kent het Sluitingsfonds (hierna: ‘FSO’) een overbruggingsvergoeding toe.

De wet van 5 mei 2019 kort de dubbele termijnvoorwaarden om deze vergoeding te bekomen in. Zo moet de overname van de activa plaatsvinden binnen de 2 maanden na het faillissement (i.t.t. vroeger 6 maanden). Er is evenwel de mogelijkheid van een dubbele verlenging, indien de curator schriftelijk aangeeft dat er onderhandelingen aan de gang zijn. Bovendien moet de overname van het personeel plaatsvinden binnen de 4 maanden na de overname van de activa (i.t.t. vroeger 6 maanden).

Om na te gaan of de overbruggingsvergoeding al dan niet verschuldigd is, dient het FSO deze termijnen af te wachten. De wijzigingen in verband met de overbruggingsvergoeding zijn van toepassing op alle ondernemingen waarvan de sluiting zich situeert na 1 april 2019. Het moet vanaf nu dus mogelijk zijn voor het Sluitingsfonds zijn opdrachten als garantiefonds sneller uit te oefenen.