Terug naar overzicht
22 feb 2022

Platformwerker: werknemer of zelfstandige?

In de nacht van 14 op 15 februari 2022 keurde de federale regering de langverwachte arbeidsdeal goed. Eén van de grootste pijnpunten struikelblokken bij deze onderhandelingen had te maken met de platformeconomie. Hoewel de platformeconomie reeds al enkele jaren een booming businness vormt, bleef een specifiek arbeidsrechtelijk systeem voor deze medewerkers de platformwerkers wat achterwege. Daar poogt de huidige arbeidsdeal verandering in te brengen.

Lange tijd bestond er onduidelijkheid omtrent het statuut van een platformwerker. Denk maar aan een Deliveroo-koerier of een Uber-chauffeur. Werken zij als werknemer of als zelfstandige? Om deze kwalificatie te vergemakkelijken schuift de federale regering een aantal criteria naar voren die moeten helpen uitmaken wat het statuut van de platformwerker.

Deze criteria hebben onder meer te maken met de mate van exclusiviteit, werkorganisatie, mogelijkheid tot vaststellen van inkomstenniveau per individu, gedragsregels voor de medewerker, bepaling van de prioriteit van werkaanbiedingen, gebruik van geolokalisatie, beperking van eigen klantbestand, etc. Het gaat bovendien om een weerlegbaar vermoeden. Uiteindelijk is het aan de rechter om – rekening houdend met alle feitelijke omstandigheden – te beslissen of de platformwerker een werknemer of een zelfstandige is.

Eén en ander zal uiteraard nog eerst wettelijk moeten worden uitgewerkt, hetgeen onder andere ook nog de inspraak van de sociale partners vereist.