Terug naar overzicht
29 okt 2019

Thematisch verlof voor mantelzorgers

Een wet van 17 mei 2019 voert een nieuw thematisch verlof voor mantelzorgers in. Deze wet zou vanaf 1 oktober 2019 kunnen worden toegepast.

Enkel werknemers die erkend zijn als mantelzorger kunnen van dit thematisch verlof genieten. Daarvoor moet de werknemer een vertrouwensrelatie of een nauwe, affectieve of geografische relatie opgebouwd hebben met de zorgbehoevende persoon.

Dit thematisch verlof kan op verschillende manieren ingevuld worden en kan voor de voltijdse werknemer gaan van een vermindering van de prestaties met 1/2e of 1/5e tot een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst. De deeltijdse werknemer kan in principe enkel zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen, tenzij een koninklijk besluit in uitzonderingen voorziet.

Indien een werknemer hiervan gebruik wil maken, moet hij een schriftelijke aanvraag indienen minstens 7 dagen voor de aanvang van dit thematisch verlof. Deze schriftelijke aanvraag doet de ontslagbescherming ingaan.

De werknemer die dit thematisch verlof opneemt, ontvangt uitkeringen van de RVA. Op het koninklijk besluit die de regels in verband met de uitkering nader moet bepalen, is het voorlopig wachten. De inwerkingtreding van 1 oktober 2019 blijft dan ook vooralsnog dode letter.