Terug naar overzicht
28 mei 2019

Versoepeling van het scholingsbeding bij knelpuntberoepen

De wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal (BS 19 april 2019) wil werkgevers aanmoedigen om te investeren in de opleiding van werknemers en dit door een verdere versoepeling van het scholingsbeding.

Een scholingsbeding betekent dat een werknemer tijdens de arbeidsovereenkomst op kosten van de werkgever een opleiding kan volgen. De keerzijde is dat de werknemer een deel van de opleidingskosten moet terugbetalen indien hij de onderneming verlaat voor het einde van de afgesproken periode.

Het scholingsbeding is normaliter aan strikte voorwaarden onderworpen, waaronder bijvoorbeeld een loongrens (een jaarloon van minstens 34.819 EUR in 2019). Deze loonvoorwaarde werd voor de knelpuntberoepen eind 2018 reeds geschrapt. Het scholingsbeding werd voor de knelpuntberoepen nu nog meer versoepeld: het scholingsbeding mag sinds 29 april 2019 ook betrekking hebben op een opleiding die verplicht is voor de uitoefening van het beroep, dit in tegenstelling tot de andere beroepen waar het volgen van de opleiding niet mag voortvloeien uit een wettelijke of reglementaire bepaling om het beroep uit te oefenen. Om geen problemen over het toepassingsgebied te hebben, heeft de VDAB online een lijst met de knelpuntberoepen gepubliceerd.