Versterkte bescherming voor zelfstandige supermarktuitbaters
De verzelfstandiging van de Delhaize-winkels, het was vorig jaar niet weg te denken uit het nieuws. Delhaize verkocht haar eigen winkels aan zelfstandige uitbaters. Deze ondernemers verkregen vervolgens tegen vergoeding het recht om de merknaam verder te gebruiken en konden rekenen op ondersteuning van de supermarktketen. Deze techniek, franchising genoemd, wordt meer en meer gebruikt in de supermarktsector en gaat vaak gepaard met strenge voorwaarden voor de zelfstandige ondernemers (de franchisenemers) ten aanzien van de dominante supermarktketen (de franchisegever). Dat is ook de regering niet ontgaan.
Om meer bescherming te bieden aan franchisenemers in de supermarktsector werd, bij koninklijk besluit van 20 juni 2024, de lijst van onrechtmatige bedingen (B2B) aangevuld voor commerciële samenwerkingsovereenkomsten in de voedingsretailsector (lees: supermarktfranchising). Net zoals bij de bestaande B2B-regels over onrechtmatige bedingen, maakt het KB een onderscheid tussen een ‘zwarte’ en een ‘grijze’ lijst. De zwarte lijst bevat bedingen die altijd als onrechtmatig worden beschouwd en bijgevolg nietig zijn. De grijze lijst bevat bedingen die onrechtmatig en nietig zijn, tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Deze lijst met bijkomende onrechtmatige bedingen is van toepassing op overeenkomsten gesloten, gewijzigd of hernieuwd vanaf 1 januari 2025. Voor alle andere overeenkomsten geldt het KB vanaf 1 mei 2025. Als u advies wenst bij uw franchiseovereenkomst, aarzel niet contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde advocaten.