Terug naar overzicht
26 apr 2022

Waakzaamheidsfase loopt binnenkort af

De epidemische noodsituatie eindigde op 11 maart 2022. Maar dat betekende nog niet het einde van de bijzondere preventiemaatregelen die de werkgever moest in acht nemen opdat werknemers in een veilige en gezonde werkomgeving kunnen blijven werken in de context van de COVID-19 gezondheidscrisis. Bij Koninklijk besluit van 21 februari 2022 betreffende de bijzondere preventiemaatregelen op het werk in geval van een epidemie of pandemie (B.S. 10 maart 2022) werd immers bepaald dat tijdens een periode van twee maanden die volgt op het einde van de epidemische noodsituatie de werkgever nog minstens de bijzondere en passende preventiemaatregelen moet nemen die gelden tijdens de waakzaamheidsfase van de epidemie of pandemie.

In het Koninklijk Besluit worden deze maatregelen omschreven als ‘maatregelen om de verspreiding van een infectieus agens in de onderneming te beheersen’. Het betreft meer specifiek maatregelen en principes die al vervat zijn in de codex over het welzijn op het werk (bv. hygiëne, ventilatie, …) en die van belang zijn tijdens een epidemie, aangevuld met specifieke maatregelen die bijkomende bescherming moeten bieden tijdens een epidemie (bv. afstand houden).

Deze veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische of organisatorische aard werden concreet toegelicht in de nieuwe Generieke Gids ‘Veilig werken tijdens een epidemie of pandemie’ en werden eventueel aangevuld met richtlijnen op sectoraal niveau, en/of andere passende maatregelen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden.

Op woensdag 11 mei 2022 loopt deze waakzaamheidsfase dus af en hoeven deze bijzondere preventiemaatregelen (voorlopig) niet meer te worden toegepast.