Terug naar overzicht
29 jan 2020

Actieplan sociale fraude 2020

Op 20 december 2019 keurde de Ministerraad het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2020 goed. In dit actieplan bepalen de regering, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de sociale inspectiediensten de concrete acties om sociale fraude op aan te pakken.

Het plan is opgebouwd rond vijf strategische doelstellingen:

  1. De verlaging van de lasten op arbeid
  2. Eenvoudigere wetgeving en administratie
  3. Het vergroten van de pakkans
  4. Verhoging van de slagkracht van de inspectiediensten
  5. Strijd tegen grensoverschrijdende sociale fraude

Het actieplan bestaat uit 55 acties. Ook de flitscontroles worden in dit plan aangekondigd. De volgende sectoren mogen zich aan controles verwachten: de schoonmaaksector (januari), de elektrotechnische- en bouwsector (maart), horeca (nog te bevestigen), taxi- en vervoerssector (mei), land- en tuinbouwsector (juli), carwashsector (september) en de vleessector (november). In tegenstelling tot voorgaande jaren worden de flitscontroles niet aangekondigd voor één dag, maar voor een hele maand.

Nieuw is ook de aandacht voor de sociale uitbuiting in de nagelstudio’s. Binnen deze sector worden 100 controles vooropgesteld. Volgens de Minister voor Bestrijding van de sociale fraude is dit immers een broeihaard van mensenhandel en zwartwerk.