Terug naar overzicht
18 feb 2020

Houd u klaar voor het indienen en het aanplakken van de kandidatenlijsten!

Het indienen van de kandidatenlijsten moet plaatsvinden ten laatste op “dag X + 35”. Afhankelijk van het ogenblik waarop binnen uw bedrijf sociale verkiezingen worden georganiseerd, valt “dag X + 35” tussen 17 maart 2020 en 30 maart 2020.

  • Wie kan de kandidatenlijsten indienen?

Kandidatenlijsten kunnen uitsluitend ingediend worden door de representatieve interprofessionele werknemersorganisaties (het ACV, het ABVV en het ACLVB) of door hun volmachthebbers.

  • Hoe dient dit te gebeuren?

De kandidaturen kunnen naar keuze worden ingediend ofwel via de papieren weg ofwel op elektronische wijze via de webapplicatie die ter beschikking wordt gesteld door de FOD WASO. De modelformulieren die gebruikt moeten worden voor de indiening van de kandidatenlijsten, voor de wijziging van deze lijsten of de vervanging van de kandidaten, zijn terug te vinden via de volgende link: https://werk.belgie.be/nl/themas/sociaal-overleg/sociale-verkiezingen-2020/modelformulieren#werkgevers

  • Wie kan kandidaat zijn?

De kandidaat moet op de datum van de verkiezingen (“dag Y”) aan een aantal cumulatieve voorwaarden voldoen. We onderscheiden expliciete en impliciete verkiesbaarheidsvoorwaarden.

De expliciete verkiesbaarheidsvoorwaarden zijn:

  • Werknemer zijn (deze voorwaarde impliceert dat uitzendkrachten zich niet kandidaat kunnen stellen bij de gebruiker);
  • Ten minste 18 jaar zijn en de leeftijd van 65 jaar niet hebben bereikt (m.u.v. de afgevaardigden van de jonge werknemers: zij moeten ten minste 16 jaar zijn en mogen de leeftijd van 25 jaar niet hebben bereikt);
  • Voldoen aan zekere anciënniteitsvoorwaarden;
  • Geen preventieadviseur zijn;
  • Niet behoren tot het leidinggevend personeel.

De impliciete verkiesbaarheidsvoorwaarden zijn:

  • Behoren tot de categorie waarvoor men kandidaat is;
  • Behoren tot de technische bedrijfseenheid waarvoor men zich kandidaat wil stellen;
  • Lid zijn van de vakbond die de kandidatuur voordraagt;
  • Niet voorkomen op meer dan één kandidatenlijst.

Met andere verkiesbaarheidsvoorwaarden mag geen rekening gehouden worden.

  • Hoeveel kandidaten per lijst?

Per lijst mogen niet meer kandidaten voorkomen dan er effectieve en plaatsvervangende mandaten toegekend kunnen worden.

  • Hoe gebeurt de toekenning van de lijstnummers?

De toekenning van de lijstnummers gebeurt op nationaal vlak door de minister van Werk. Indien er meerdere groepen van kaderleden een interne lijst hebben ingediend, zal de werkgever de nummers bij loting toekennen.

  • Betekent “dag X+35” het definitieve einde van de occulte periode?

Zoals in een vorige nieuwsbrief reeds besproken, vat de occulte periode, hetzij de periode waarin de werknemers zich kandidaat kunnen stellen voor de sociale verkiezingen en vervolgens ontslagbescherming genieten, aan op “dag X-30”. De occulte periode eindigt in principe op “dag X+35”.

Echter, wees alert: er kunnen nog nieuwe kandidaten, in vervanging van kandidaten, worden voorgedragen op “dag X + 76”, tussen 27 april 2020 en 10 mei 2020. De occulte beschermingsperiode duurt potentieel dus tot “dag X + 76”. In onze volgende nieuwsbrief wordt hier verder op ingegaan.

  • Wanneer moeten kandidatenlijsten aangeplakt worden?

Uiterlijk op “dag X + 40” – tussen 22 maart 2020 en 4 april 2020 – gaat de werkgever of zijn afgevaardigde over tot de aanplakking van de elektronische of papieren kandidatenlijsten. De werkgever moet ze aanplakken zoals hij ze ontvangen heeft.

Het aangeplakte bericht dient de volgende vermelding te bevatten: “Om de afvaardiging die zal worden verkozen, een werkelijk vertegenwoordigd karakter te geven, hebben alle werknemer tot plicht aan de stemming deel te nemen.”

Binnen de zeven dagen na het verstrijken van de termijn voorgeschreven voor de aanplakking van de kandidatenlijsten en ten laatste op “dag X + 47” – tussen 29 maart 2020 en 11 april 2020 – kunnen de werknemers die op de kiezerslijsten voorkomen, alsook de betrokken representatieve werknemersorganisaties en de betrokken representatieve organisaties van kaderleden klacht indienen bij de wekgever. Deze klacht moet verband houden de voordracht van de kandidaten.

Werknemers die hun kandidatuur wensen in te trekken, of die verbeteringen aan hun naam of voornaam willen aanbrengen, brengen dit ter kennis aan de werkgever, uiterlijk tot “dag X + 47”.

Ten laatste op “dag X + 48” legt de werkgever de klacht en / of de intrekking voor aan de organisatie die kandidaten heeft voorgedragen, of aan de kaderleden die een lijst hebben voorgedragen.

Indien geen klacht werd ingediend, kan de werkgever beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank en dit tot “dag X + 52”. In onze volgende nieuwsflash zullen we hier verder op ingaan.