Terug naar overzicht
25 feb 2020

Nieuw goederenrecht met grote impact op vastgoedconstructies op komst

Op 30 januari 2020 werd het wetsvoorstel tot hervorming van het goederenrecht goedgekeurd in de Kamer. Dit zal automatisch in werking treden 18 maanden na publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. Het goederenrecht komt zo terecht in één allesomvattend wetboek, terwijl op heden de zakelijke rechten verspreid waren over diverse delen van het Burgerlijk Wetboek en bijzondere wetten.

De wet brengt enkele belangrijke gevolgen mee voor (het juridisch luik van) vastgoedprojecten. De bestaande zakelijke rechten (zoals het eigendomsrecht, mede-eigendom, erfdienstbaarheden, vruchtgebruik, erfpacht, opstal), worden weliswaar behouden, maar fors gemoderniseerd en flexibeler gemaakt.

Enkele wijzigingen zijn alvast:

  • de maximumduur van het opstalrecht wordt verhoogd van 50 naar 99 jaar. Een opstalrecht kan in bepaalde gevallen zelfs eeuwigdurend zijn.
  • de minimumduur voor erfpacht van 27 jaar wordt teruggebracht tot 15 jaar om beter van nut zijn in nieuwere vastgoedconstructies zoals de onroerende leasing. Er wordt hiernaast een einde gemaakt aan het verplichte bezwarende karakter van de erfpacht.
  • een rechtspersoon zal gedurende een termijn van maximaal 99 jaar (nu 50 jaar) kunnen beschikken over het vruchtgebruik op een goed.
  • de mogelijkheden tot het gebruik van huur, erfpacht of opstal binnen het domein van de privaat-publieke samenwerking worden verruimd.

Wij houden u zeker op de hoogte.