Terug naar overzicht
24 dec 2019

Opnieuw hervorming van de verkooprechten vanaf 1 januari 2020

Het registratierecht dat verschuldigd is bij de verkoop van een onroerend goed heet het verkooprecht.

Op 1 juni 2018 kende dit verkooprecht reeds een grondige hervorming, met name de afschaffing van het “klein beschrijving” en de overstap naar een uniform uitzonderingstarief van 7% in plaats van het algemeen tarief van 10%. Dit tarief geldt voor de “enige gezinswoning” onder de voorwaarde dat (1) het een aankoop van een woning betreft door een natuurlijk persoon, (2) die op de aktedatum geen eigenaar is van een andere woning of bouwgrond en (3) inschrijving wordt genomen in het bevolkingsregister binnen de 2 jaar.

Volgens het Vlaamse regeerakkoord wordt dit uitzonderingstarief verlaagd van 7% naar 6% vanaf 1 januari 2020. Dit verlaagde uitzonderingstarief zou al worden toegepast op notariële aktes vanaf 1 januari 2020, zelfs al is het compromis nog voor die datum gesloten.

In het regeerakkoord wordt eveneens aangekondigd dat het tarief van 6% naar 5% zal worden verlaagd in geval van een “ingrijpende energetische renovatie”.

Het basistarief blijft in het Vlaamse Gewest evenwel op 10%.

De verlaging van de verkooprechten voor de “enige gezinswoning” (het uitzonderingstarief dus) is een compensatie voor de afschaffing van de Vlaamse woonbonus.