Terug naar overzicht
29 jan 2020

Regulariseer uw optie voor BTW op onroerende verhuur voor 29 februari

Sinds 1 januari 2019 kan de professionele verhuur van nieuw opgerichte gebouwen met btw gebeuren. Deze regel vormt een afwijking op de algemene regel dat verhuur van onroerend goed vrijgesteld is van btw. Dit regime is enkel van toepassing op de professionele verhuur van nieuwe/vernieuwde gebouwen, waarover de btw ten vroegste opeisbaar is geworden vanaf 1 oktober 2018.

In principe moet die optie uitgeoefend worden via een verklaring die door de verhuurder én de huurder ondertekend en gedateerd wordt. Een recent gepubliceerd Koninklijk Besluit van 7 november 2019 verduidelijkt eindelijk de formaliteiten. De verklaring moet o.m. melding maken van de maatschappelijke benamingen, het adres, de btw-nummers en de datum waarop de optie uitwerking heeft. Het is niet nodig om een afzonderlijke verklaring op te stellen indien de huurovereenkomst deze vermeldingen bevat.

Voor lopende overeenkomsten waarbij er de intentie was om te opteren voor de btw voorziet het KB in een overgangsregeling. Uiterlijk eind februari 2020 moet (i) ofwel een verklaring worden opgesteld, zoals hierboven verduidelijkt, (ii) ofwel een addendum bij de huurovereenkomst worden gevoegd waarin de verplichte vermeldingen worden opgenomen. Hiernaast voegt het KB o.a. nog toe dat indien de huurovereenkomst stilzwijgend verlengd wordt, de uitgeoefende optie tot verhuur met btw automatisch ook verlengd wordt. Dit betekent tegelijk dat wie de optie niet meer wenst uit te oefenen hiervan uitdrukkelijk afstand moet doen.