Terug naar overzicht
26 nov 2019

Rookmelder verplicht in élke woning vanaf 1 januari 2020

Vandaag de dag moeten er al rookmelders aanwezig zijn in bepaalde huurwoningen en sociale woningen, en wordt dit ook opgelegd bij nieuwbouw en grondige renovatie. Vanaf 1 januari 2020 geldt deze verplichting voor élke woning in het Vlaamse Gewest, die tegen dan voorzien moet zijn van minstens één CE-gemarkeerde rookmelder of een gekeurd en gecertificeerd branddetectiesysteem (Decreet van 10 maart 2017).

Deze algemene verplichting geldt voor elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande. Concreet slaat dit zowel op uw eigen woning als (sociale) huurwoning(en), ongeacht het type bewoning (o.a. kamerwoningen en studentenkamers, appartementen, eengezinswoningen, etc.). Als verhuurder staat u in voor de aankoop en installatie van de brandapparatuur, de huurder staat zo nodig in voor de vervanging van eventuele batterijen.

Indien uw woning niet tijdig over dergelijke rookmelder beschikt, riskeert u dat de gemeente weigert een conformiteitsattest voor de (huur)woning af te leveren, naast de mogelijkheid tot administratieve of zelfs strafrechtelijke sancties.