Terug naar overzicht
26 nov 2019

WVV onder de loep: Drie, twee, (opt-)in

Op 1 januari 2020 wordt zoals bekend het WVV van toepassing op de bestaande ondernemingen. Voor die ondernemingen die niet kunnen wachten tot dan, is er nog een goede maand de tijd om de algemene vergadering voor notaris te laten beslissen om de regels van het WVV eerder toe te passen, de zogenaamde ‘opt-in’.

De toepassing van de nieuwe regelgeving werd strikt genomen afhankelijk gemaakt van het tijdstip van de publicatie van de beslissing tot ‘opt-in’ in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad en niet vanaf de eigenlijke beslissing voor notaris. Hierdoor was het in de praktijk onzeker of ook andere beslissingen van de algemene vergadering, bijvoorbeeld een wijziging van het doel (wat voortaan het ‘voorwerp’ heet), konden worden genomen in dezelfde notariële akte als de akte waarin werd besloten tot ‘opt-in’.

Het antwoord van minister van justitie Koen Geens op een parlementaire vraag hieromtrent schept helderheid. Er wordt verduidelijkt dat de algemene vergadering in dezelfde akte kan beslissen dat het besluit tot ‘opt-in’ tussen aandeelhouders geldt vanaf de datum van het besluit, op voorwaarde dat de agenda van de algemene vergadering voldoende duidelijk is en dat de beslissingen naderhand effectief worden bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. De beslissing tot ‘opt-in’ moet uiteraard nog genomen worden volgens de regels van het oude Wetboek van vennootschappen, vermits het WVV op dat ogenblik nog niet van toepassing is.

Trouwens, wist je dat bij de stemming over een statutenwijziging een onthouding onder het nieuwe WVV niet langer geldt als tegenstem? Wanneer na de ‘opt-in’ een verdere statutenwijziging wordt doorgevoerd, zal een onthoudende stem van een aandeelhouders dus al niet langer meetellen voor het stemresultaat.