Terug naar overzicht
29 apr 2014

Aangifte licht arbeidsongeval: niet langer verplicht

Twee koninklijke besluiten – van 9 maart en 19 maart 2014 – hebben enkele wijzigingen aangebracht aan de regels omtrent de aangifte van een arbeidsongeval bij de arbeidsongevallenverzekeraar.

Als algemene regel geldt dat er van elk arbeidsongeval een aangifte moet gebeuren. Een licht arbeidsongeval wordt vanaf 20 april 2014 echter van deze plicht uitgesloten. Een licht ongeval wordt omschreven als “een ongeval dat noch tot een loonverlies, noch tot een arbeidsongeschiktheid heeft geleid voor het slachtoffer, maar enkel zorgen heeft vereist waarvoor de tussenkomst van een geneesheer niet nodig was en die pas na het ongeval werden toegediend enkel op de plaats van uitvoering van de arbeidsovereenkomst”.

Als het ongeval nadien verergert, moet er alsnog een aangifte gebeuren binnen een termijn van acht dagen na kennisname van de verergering. De vrijstelling van deze aangifteplicht geldt evenwel enkel wanneer het licht arbeidsongeval opgenomen wordt in het register dat de werkgever moet bijhouden.