Terug naar overzicht
29 nov 2022

Wetgever biedt energie-intensieve bedrijven (tijdelijk) ademruimte tijdens de energiecrisis

Vrijwel iedereen wordt getroffen door de huidige energiecrisis, ook de Belgische bedrijven. Onze wetgever wil vermijden dat een groot aantal energie-intensieve ondernemingen overkop gaat en voert voor deze ondernemingen met de wet van 30 oktober 2022 tijdelijke ondersteuningsmaatregelen in.

De wet omschrijft energie-intensieve bedrijven als ondernemingen […] waarvan het risico op discontinuïteit in hoofdzaak het gevolg is van de stijging van de energieprijzen tussen 24 februari 2022 en 31 december 2022. Daarbij dienen vijf cumulatieve voorwaarden in hoofde van de onderneming te zijn vervuld die verband houden met (1) de datum van oprichting van de betrokken onderneming (vóór 24 februari 2022), (2) de eventuele datum van staking van betaling, (3) het aandeel van energieproducten in de totaal toegevoegde waarden in het bedrijf in 2021, (4) de schuldenpositie t.a.v. publieke schuldeisers en (5) de concrete stijging van de energieprijs.

Vanaf 3 november tot 31 december 2022 kunnen de hierboven genoemde bedrijven in moeilijkheden genieten van o.a. een tijdelijke bescherming tegen bepaalde betalings- en uitvoeringsmaatregelen.

Het is koffiedik kijken of de wetgever met dit initiatief het verhoopte resultaat zal bereiken. De geboden oplossing is hoe dan ook tijdelijk, terwijl het er niet naar uitziet dat de energiecrisis binnen afzienbare tijd zal zijn opgelost. Tal van energie-intensieve bedrijven zullen bijgevolg eerder nood hebben aan structurele ingrepen om hun continuïteit te garanderen. De gerechtelijke reorganisatieprocedure kan hier een uitweg bieden. Indien u hierover vragen heeft, kunt u ons steeds contacteren.