Terug naar overzicht
31 mrt 2015

Bijverdienen tijdens pensioen nu nog gemakkelijker

In onze nieuwsbrief van januari 2015 kon u al lezen dat de nieuwe regering de mogelijkheid om als gepensioneerde, bovenop het pensioen, een inkomen als werknemer of zelfstandige te verwerven, verder zou versoepelen. De regering heeft dit voornemen intussen in wetgeving omgezet.

Onbeperkt bijverdienen. Vooral voor 65-plussers betekent de nieuwe wetgeving een versoepeling, want vanaf 2015 mogen zij onbeperkt bijverdienen. Tot en met 2014 was dat onbeperkt bijverdienen enkel mogelijk voor 65-plussers die minstens 42 loopbaanjaren hadden. Deze laatste voorwaarde valt nu weg. Gepensioneerden onder de 65 jaar zullen pas onbeperkt kunnen bijverdienen als zij 45 loopbaanjaren hebben.

Beperkt bijverdienen. Alle andere gepensioneerden moeten hun inkomsten nog steeds beperken. Voor een overzicht van de inkomensgrenzen verwijzen wij naar de nieuwsbrief van januari. Wel wordt de sanctie bij een overschrijding van de inkomensgrenzen vanaf 2015 versoepeld. Het pensioen zal niet meer geschorst worden (vroeger kon dat bij een overschrijding met minstens 25 %), maar het wordt enkel met het percentage van de overschrijding verminderd.