Terug naar overzicht
26 mei 2015

Binnenkort onbetaalde facturen invorderen zonder eerst langs de rechter te moeten passeren?

Op 8 mei 2015 keurde de ministerraad het voorontwerp van wet houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht goed. Eén van de in het oog springende voorstellen is het voorstel om de invordering van niet-betwiste schuldvorderingen via een administratieve procedure te laten verlopen.

Met voormeld wetsontwerp zouden ondernemingen hun onbetaalde facturen - die niet voor betwisting vatbaar zijn - kunnen invorderen zonder eerst naar de rechtbank te stappen. In de eerste plaats zou de gerechtsdeurwaarder tot invordering van de schuld overgaan. Volgens het justitieplan zou de gerechtsdeurwaarder zelf een uitvoerbare titel (een document waarmee, zo nodig, met dwang kan worden ingevorderd) kunnen afleveren. Indien de schuldvordering wel wordt betwist, zou de weg naar de rechter alsnog kunnen worden aangevat. Voorlopig zou deze procedure enkel tussen ondernemingen spelen en niet ten aanzien van de consument-schuldenaar.

Voormelde procedure is nog maar een ontwerp van wet. Of zij er effectief komt en in welke vorm valt bijgevolg nog af te wachten. Wij volgen het in ieder geval voor u op.