Terug naar overzicht
29 apr 2014

Extra boetes voor wie niet (tijdig) voldoet aan de energieprestatie-eisen (EPB)

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of te verbouwen wordt ingediend, moeten voldoen aan de EPB-reglementering, zijnde de energieprestatieregelgeving. Dit betekent dat deze gebouwen een bepaald niveau van thermische isolatie, energieprestatie (isolatie, energiezuinige verwarmingsinstallatie, ventilatie, ...) en een gezond binnenklimaat moeten behalen.
Het decreet van 14 maart 2014 (tot wijziging van het Energiedecreet) voert een dubbele deadline in voor het indienen van de EPB-aangifte (energieprestatie- en binnenklimaataangifte), alsook extra boetes voor wie niet voldoet aan de reglementaire vereisten.
De bouwheer moet vooreerst binnen de zes maanden de aangifte indienen bij het Vlaams Energieagentschap. Deze termijn begint te lopen vanaf de ingebruikname van het gebouw (zoals bij een nieuwbouw) dan wel vanaf het beƫindigen van de vergunningsplichtige werken. Bovendien voert het wijzigingsdecreet in dat de EPB-aangifte in ieder geval uiterlijk vijf jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning moet worden ingediend.
Als de aangifteplichtige de EPB-aangifte niet (op tijd) indient, stuurt het Vlaams Energieagentschap eerst een aanmaning. Hierna kan het agentschap overgaan tot het opleggen van een boete, waarvan de omvang in het wijzigingsdecreet verviervoudigd werd, zodat deze boete thans minimaal 1.000 euro en maximaal 10.000 euro bedraagt. Als ook de administratie boete niet wordt betaald, volgt een dwangsom per dag vertraging.
Deze boetes zijn eveneens van toepassing als uit de EPB-aangifte blijkt dat de decretale EPB-eisen niet werden gerespecteerd.
Voormelde wijzigingen zijn in werking getreden op 28 maart 2014.