Terug naar overzicht
25 mrt 2014

Linken naar persartikels kan zonder toestemming van auteur

In haar arrest van 13 februari 2014 oordeelde het Europees Hof van Justitie over het plaatsen van links op een website naar auteursrechtelijk beschermde werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn.

Meerbepaald was de vraag aan de orde of de houder van een website mag doorlinken naar persartikels die vrijelijk (op de website van de krant die ze publiceert) te consulteren zijn, zonder hiervoor de toestemming van de journalisten die de artikels schreven te bekomen. Het Hof besliste bevestigend.

Het Hof is van mening dat dergelijk doorlinken geen mededeling van de persartikels aan een nieuw publiek inhoudt nu de doelgroep van de oorspronkelijke publicaties (die immers vrij toegankelijk zijn op de website van de krant) bestaat uit “alle potentiële bezoekers van de betrokken website”. Bij gebrek aan zgn. “publieke mededeling” is volgens het Hof geen sprake van inbreuk op auteursrechten. Het louter doorlinken naar auteursrechtelijk beschermde werken zonder de eigenlijke inhoud er van weer te geven, kan met andere woorden, aldus het Hof, zonder toestemming van de auteur.
HvJ 13 februari 2014, zaak C-466/12 (Svensson e.a. / Retriever Sverige)