Terug naar overzicht
29 nov 2023

Nieuw KB voor overeenkomsten van vastgoedbemiddeling

Op 28 september 2023 werd een nieuw KB goedgekeurd over het gebruik van bepaalde bedingen in bemiddelingsovereenkomsten gesloten tussen vastgoedmakelaars en consumenten. Dit KB vervangt het oude KB van 2007, en zal in werking treden op 1 februari 2024 (voor overeenkomsten die vanaf die datum worden gesloten).

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • Het KB is niet enkel van toepassing op vastgoedmakelaars, maar ook op (andere) ondernemingen die aan vastgoedbemiddeling doen zoals architecten en landmeters (met uitzondering van notarissen).
  • De overeenkomst moet de minimum vraagprijs en de verkoop- of verhuurvoorwaarden vermelden. Hiervan kan enkel worden afgewezen mits voorafgaand en uitdrukkelijk akkoord van de consument.
  • In de bijlage bij de overeenkomst moet een lijst worden gevoegd met de vereiste attesten voor de verkoop of verhuur (zoals het bodemattest, asbestattest en EPC). De consument moet de keuze krijgen om deze attesten zelf op te vragen dan wel de vastgoedprofessional deze te laten opvragen.
  • Indien de bemiddelingsopdracht exclusief is, dan moet de duur van deze exclusiviteit in de overeenkomst worden bepaald. Overeenkomsten met exclusiviteit mogen in ieder geval geen duur van zes maanden overschrijden.
  • Tot slot voorziet het KB in enkele wijzigingen in verband met de opzegtermijn en -vergoeding.