Terug naar overzicht
27 jan 2015

Nieuwe omzettingsregels voor vruchtgebruik gepubliceerd

In onze nieuwsbrief van oktober 2014 hadden we al gemeld dat een wettelijke regeling was uitgewerkt over de waardering van vruchtgebruik. De omzettingstabel, aan de hand waarvan het vruchtgebruik kan worden gewaardeerd, was toen nog niet voorhanden. Hierover is ondertussen tegemoet gekomen.

Op 15 januari 2015 verscheen de eerste omzettingstabel in het Belgisch Staatsblad, zodat de nieuwe waarderingsregels vanaf 25 januari 2015 gelden.

De omzettingstabel kent aan het vruchtgebruik een bepaald percentage toe in functie van de leeftijd en het geslacht van de vruchtgebruiker, alsook worden hierin de geldende rentevoeten weergegeven. De rechter zal deze tabel verplicht dienen toe te passen indien partijen onderling niet tot een vergelijk komen omtrent de waarde van het vruchtgebruik. Hierdoor dient elke rechter dezelfde methode te hanteren, zodat eenvormigheid wordt bereikt bij de waardering. Enkel indien de levensverwachting van een vruchtgebruiker manifest lager zou zijn dan het in de tabel opgenomen cijfer, kan de rechter uitzonderlijk de omzetting weigeren of een andere omzettingsregel hanteren.

De omzettingstabel zal elk jaar geactualiseerd en bekendgemaakt worden in het Belgisch Staatsblad op 1 juli. Voor de volledigheid delen wij nog mee dat de fiscus niet gebonden is door deze omzettingstabel en nog steeds het vruchtgebruik op een andere manier waardeert.