26 juin 2012
Sociale fraude en inspectie : opgelet voor de nieuwe hoofdelijke aansprakelijkheid voor lonen
“Hoofdelijke” aansprakelijkheid betekent dat u samen met de eigenlijke schuldenaar, kan aangesproken worden voor diens openstaande schulden. Deze figuur wordt nu ingevoerd in de Loonbeschermingswet : u bent als opdrachtgever of aannemer hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de lonen, samen met wie na u komt in de keten van aannemers en zijn werknemers te weinig betaalt.
Gelukkig wordt deze nieuwe vorm van hoofdelijke aansprakelijkheid in het sociaal recht voorlopig slechts ingevoerd in de sectoren die het meest te lijden hebben onder de malafide constructies van onderaanneming. Er zal nog een lijst gepubliceerd worden via Koninklijk Besluit welke sectoren dit zijn, maar uit de voorbereidingen kunnen we al vermoeden dat dit de onder meer het geval zal zijn voor de vleesverwerkende industrie, de schoonmaaksector, de bouw en het transport.
Vraag is natuurlijk hoe u als bedrijfsleider in één van de geviseerde sectoren, kan weten dat u samenwerkt met een aannemer die zijn werknemers niet correct betaalt. Dat is de rol van de sociale inspectie : zij moeten u schriftelijk ervan verwittigen dat uw (onder)aannemer “zwaarwichtige tekortkomingen” heeft bij de betaling van de lonen aan zijn personeel, met name onder het laagste loonbarema in de sector. Voor een periode die begint veertien dagen nadat u die kennisgeving hebt ontvangen, bent u maximum één jaar medeaansprakelijk voor het loontekort dat in die periode eisbaar is. U hebt dus twee weken de tijd om uit de keten te stappen en uw aansprakelijkheid te ontlopen. Tip ! Pas uw aannemingscontracten aan, zodat u contractueel de mogelijkheid hebt uw contract zonder kosten te verbreken wanneer u dergelijke kennisgeving ontvangt.
Blijft u toch verder samenwerken met de betrokken (onder)aannemer, dan moet u een afschrift van de kennisgeving aanplakken op de werf waarop uw contractpartij werken uitvoert. Op die manier zullen de werknemers en ook de andere aannemers in de keten, op de hoogte zijn van het probleem. Vervolgens kunnen de werknemers u aanmanen om het achterstallige loon te betalen. Ook de sociale inspectie kan u hiertoe aanmanen, voor het niet-betaalde loon voor de prestaties die op uw werf geleverd zijn. Als u deze verplichtingen naast u neer legt, kan u strafrechtelijk vervolgd worden. Tip ! Stel u niet bloot aan strafrechtelijke vervolging. Als u de loonachterstallen moet betalen, kan u dit terugvorderen van uw in gebreke blijvende (onder)aannemer.
Deze nieuwe hoofdelijke aansprakelijkheid is nog niet in werking getreden, het is nog wachten op de verdere uitwerking bij Koninklijk Besluit. Het valt te verwachten dat dit Koninklijk Besluit er snel zal komen. Wij zullen u hiervan op de hoogte brengen via onze nieuwsbrief.