Terug naar overzicht
25 feb 2014

Nauwkeuriger identificatie van rechtspersonen in huurovereenkomst vereist voor registratie

Volgens een wijziging in het Wetboek der Registratierechten moeten alle huurovereenkomsten, onder meer wat handels- en woninghuur betreft, vanaf 1 februari 2014 volgende vermeldingen bevatten:
- voor natuurlijke personen: hun naam, hun eerste twee voornamen, hun woonplaats en hun geboortedatum en – plaats; - voor rechtspersonen: hun maatschappelijke naam, hun ondernemingsnummer en de maatschappelijke zetel.
Deze vermeldingen zijn enkel verplicht voor nieuwe huurovereenkomsten die na 1 februari 2014 ter registratie worden aangeboden. De vernieuwing van huurcontracten, reeds afgesloten voor 1 februari 2014, valt buiten het toepassingsgebied.
Enkel indien de noodzakelijke vermeldingen van een rechtspersoon als contractspartij ontbreken, is hieraan de sanctie van niet-registratie van de huurovereenkomst verbonden.
Een indirect gevolg hiervan is dat, in geval van verhuring van een woning door een vennootschap onder de woninghuurwetgeving, de huurder onmiddellijk tot beëindiging van de niet-geregistreerde huurovereenkomst kan overgaan zonder het in acht nemen van enige opzeggingstermijn.