Terug naar overzicht
27 mrt 2012

Fusioneren en splitsen wordt eenvoudiger

In uitvoering van de Europese Richtlijn 2009/109/EC heeft de Belgische wetgever bij wet van 8 januari 2012 de vennootschapsrechtelijke regelgeving inzake fusies en splitsingen aangepast. Deze wet voorziet in een grotere transparantie naar derden toe enerzijds, en een versoepeling van de verslaggevings- en communicatieverplichtingen anderzijds.

Zo onder meer voor de bekendmaking van het fusievoorstel zelf door de bij de fusie betrokken ondernemingen en de mogelijkheid van de aandeelhouders om het bestuursorgaan te ontslaan van haar informatieverplichtingen zoals het opmaken van een omstandig verslag, het mededelen van tussentijdse cijfers of significante wijzigingen in de activa en passiva na datum van het fusievoorstel. Onder bepaalde voorwaarden staat de wet zelfs toe dat geen goedkeuring van de fusie door de algemene vergadering van de overnemende vennootschap meer vereist is. Voor splitsingen wordt -met uitzondering van enkele bepalingen- in een grotendeels gelijkaardige regeling voorzien.

Deze wet is van toepassing op fusies of splitsingen waarvan het voorstel wordt neergelegd ter griffie na de datum van inwerkingtreding, hetzij 28 januari 2012.