Terug naar overzicht
31 jan 2023

Vastgoed bouwen/kopen in 2023: wat is er veranderd?

Het nieuwe jaar is gestart, en hiermee treden ook tal van nieuwe regels in werking met betrekking tot de bouw of koop van onroerend goed. De veranderingen zetten wij heel kort op een rijtje:

  1. Renovatieverplichting

Wie in 2023 een energiewoning koopt met EPC-label E of slechter, zal deze binnen de vijf jaar na verlijden van de notariƫle akte moeten renoveren tot EPC-label D of beter.

  1. Overstromingsgevoeligheid

Vanaf 2023 wordt er een nieuw systeem ingevoerd om de overstromingsgevoeligheid aan te geven van een perceel en gebouw. De oude opdeling (tussen effectief en mogelijk overstromingsgevoelig gebied) wordt verfijnd door een P(erceel)-score en G(ebouw)-score, onderverdeeld in vier klassen gaande van A (geen kans op overstroming) tot en met D (middelgrote overstromingskans onder huidig klimaat).

  1. Aardgas

Er staat geen limiet meer op de kosten verbonden aan een aardgasaansluiting, zodat dit duurder zal worden. Vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting in nieuwbouw trouwens algemeen verboden (actueel is dit al het geval bij grote projecten tenzij specifieke gevallen).

  1. (Hybride) warmtepompen

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 voorziet dat vanaf 2023 een hybride warmtepomp een minimale vereiste is bij nieuwbouwwoningen. Vanaf 2026 zouden alleen nog volledig elektrische warmtepompen toegelaten zijn.

  1. Renteloze leningen

Het renteloos renovatiekrediet wordt in 2023 omgevormd naar de rentesubsidie. De bestaande renteloze energielening wordt verhoogd van max. 15.000 EUR naar 50.000 EUR (met looptijd van max. 25 jaar). Meer nog, hoe energiezuiniger de woning wordt gerenoveerd, hoe hoger de rentesubsidie. Zelfs een negatieve rente is mogelijk! Dit voordelig krediet kan echter enkel bekomen worden samen en gelijktijdig met het hypothecair hoofdkrediet.

  1. Notaris wordt goedkoper

De notariskosten verbonden aan de opmaak van de aankoop- en kredietakte worden vanaf 2023 begrensd en het ereloon van de notaris daalt voor woningen met aankoopprijs tussen 150.000 en 300.000 EUR.

  1. Registratierechten in Brussel goedkoper

Vanaf april 2023 worden de registratierechten verlaagd op de aankoop van een woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er zullen op de eerste schijf van 200.000 EUR geen registratierechten meer te betalen zijn indien de aankoopprijs van de woning niet hoger is dan 600.000 EUR en je binnen de drie jaar in de woning woont.