Terug naar overzicht
26 jan 2016

Binnenkort wettelijk kader voor “pop-up verhuur van handelspanden”?

Momenteel wordt een voorstel tot decreet, die tot doel heeft de korte termijn verhuur van handelspanden mogelijk te maken, behandeld door de Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid van het Vlaams Parlement.

Concreet zou het voorstel een huurperiode van handelspanden mogelijk maken van minder dan één jaar. Dit is nieuw aangezien de huidige handelshuurwetgeving een minimale huurperiode van negen jaar oplegt. Voorts wordt voorgesteld dat de huur eindigt zonder dat er een opzegging nodig is. Daardoor wordt ook de stilzwijgende verlenging van de huurovereenkomst uitgesloten.

Het voorstel biedt naar eigen zeggen een duidelijk kader voor het laatste deel van de huurwetgeving dat nog niet gereglementeerd is en streeft bijgevolg rechtszekerheid voor zogenaamde “pop-up huur/verhuur” na. Het voorstel heeft aldus niet tot doel om decreetgeving tot stand te brengen die de bestaande handelshuurwetgeving aanpast of vervangt. Een handelshuur van één jaar of meer blijft hoe dan ook onder toepassing van de bestaande handelshuurwetgeving vallen.