Terug naar overzicht
29 sep 2015

Buitengerechtelijk invorderen van onbetwiste facturen weer een stap dichterbij

In onze nieuwsbrief van mei 2015 berichtten wij over een mogelijke nieuwe administratieve procedure tot invordering van niet-betwiste schuldvorderingen. Thans werd het zogenaamde ‘potpourri’-wetsontwerp door Minister Geens neergelegd en vindt de bespreking ervan plaats in het Parlement. Meteen zijn de details van de procedure, zoals ze momenteel voorligt, bekend. Wat betekent het voorstel voor ondernemers die geconfronteerd worden met onbetaalde facturen?

In plaats van naar de rechter te moeten stappen, zouden ondernemers beroep kunnen doen op een gerechtsdeurwaarder voor het innen van een onbetaalde factuur mits deze schuld onbetwist is. Let wel, dit zou enkel mogelijk zijn in een B2B-context, met als criterium de inschrijving in de KBO, én er moet nog steeds beroep worden gedaan op een advocaat. Het wetsvoorstel voorziet immers dat enkel een advocaat de gerechtsdeurwaarder kan instrueren tot invordering van de onbetwiste schuld.

Zodra de procedure werd geïnitieerd door een advocaat, moet de schuldenaar voorafgaandelijk worden aangemaand tot betaling door de gerechtsdeurwaarder. Deze aanmaning moet verplicht een betalingstermijn van 1 maand voorzien. De schuldenaar kan binnen deze termijn hetzij betalen, hetzij betalingsfaciliteiten vragen, hetzij de schuld alsnog betwisten. Opdat de gerechtsdeurwaarder rekening zou houden met de betwisting, moet deze (formeel) gemotiveerd zijn.

Ingeval de schulden niet op gemotiveerde wijze werden betwist, niet werden betaald en indien er geen betalingsfaciliteiten werden toegekend, kan de gerechtsdeurwaarder een uitvoerbare titel bekomen op basis waarvan, zo nodig, met dwang kan worden ingevorderd.

Tot slot merken we op dat de interesten en sancties (denk aan een schadebeding in de algemene voorwaarden van een onderneming) wegens laattijdige betaling van de factuur in deze procedure maximaal 10% kunnen bedragen van de hoofdsom van de schuld.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…