Terug naar overzicht
25 feb 2014

Charmeoffensief van de wetgever voor de S-BVBA

Vier jaar nadat de Starters-BVBA het levenslicht zag, doet de wetgever een hernieuwde poging om deze vennootschapsvorm aantrekkelijker te maken. Of daarmee de S-BVBA effectief aan populariteit zal winnen, valt te betwijfelen. Veel banken staan immers niet te springen om aan dergelijke vennootschap krediet te geven.
In elk geval, voortaan kan de S-BVBA ook worden opgericht als ze vijf of meer voltijdse werknemers tewerkstelt.
Waar de S-BVBA vroeger geen lang leven beschoren was, kan de S-BVBA thans onbeperkt in de tijd blijven bestaan. De beperkte levensduur van vijf jaar of het maximaal aanwervingsplafond van vier voltijdse werknemers, valt dus weg.
Gedurende haar ganse levensduur kan de S-BVBA ook op 1,00 EUR maatschappelijk kapitaal blijven. Enkel en alleen wanneer het kapitaal op 18 550,00 EUR wordt gebracht, verliest zij haar bijzonder statuut en wordt het een “klassieke” BVBA.
De wet van 15 januari 2014 houdende diverse bepalingen inzake KMO’s (in werking vanaf 13 februari 2014) blijkt wel wat inderhaast of onzorgvuldig wetgevend werk, doch de essentie is dat een beginnende ondernemer zich voortaan onbeperkt in de tijd kan bedienen van de S-BVBA.