Terug naar overzicht
25 jan 2022

Het Hof van Justitie is duidelijk: aanbesteder moet vervangingsmogelijkheid aanbieden wanneer inschrijver zich beroept op draagkracht van derden

Wanneer een inschrijver wenst deel te nemen aan een overheidsopdracht, maar zelf niet beantwoordt aan de selectiecriteria, voorziet de overheidsopdrachtenreglementering dat hij een beroep kan doen op de draagkracht van derden.

In een arrest van 6 oktober 2021 (C-316/21) op prejudicieel verzoek van de Belgische Raad van State oordeelde het Hof van Justitie dat de aanbesteder verplicht om een vervangingsmogelijkheid aan te bieden wanneer een derde waarop de inschrijver zich beroept niet aan een selectiecriterium voldoet of onder een uitsluitingsgrond valt. De aanbesteder mag de kandidaatstelling dus niet zomaar afwijzen, maar moet een vervanger van de derde toelaten. Het Hof benadrukt wel dat het bieden van een vervangingsmogelijkheid er niet toe mag leiden dat de inschrijver/kandidaat in werkelijkheid een nieuwe inschrijving indient doordat de oorspronkelijke inschrijving wezenlijk wordt gewijzigd. De aanbesteder zal steeds rekening moeten houden met het gelijkheids- en transparantiebeginsel.