Terug naar overzicht
26 jan 2016

Het zwijgrecht versus de fiscale medewerkingsplicht: een moeilijke afweging

Volgens de fiscale wetgeving is elke belastingplichtige in beginsel verplicht om loyaal mee te werken aan een fiscaal onderzoek. De belastingplichtige die weigert mee te werken loopt onder meer het risico om administratief gesanctioneerd te worden.

De vraag stelt zich evenwel in welke mate deze fiscale medewerkingsplicht te verzoenen is met het zogenaamde strafrechtelijk zwijgrecht, wat in essentie impliceert dat niemand gedwongen kan worden om tegen zichzelf bewijs te leveren.

De rechtbank van eerste aanleg te Brussel (Rb. Brussel 29 januari 2015) diende zich over deze kwestie uit te spreken en besliste dat de medewerkingsplicht overeind blijft “in de gevallen waarin er geen daadwerkelijke dreiging is van strafrechtelijke vervolging”. Aldus lijkt de rechtbank te suggereren dat het aan de belastingplichtige zelf is om een juiste inschatting te maken en navenant te handelen.
Het spreekt voor zich dat dergelijke beoordeling echter geenszins evident is en bovendien belangrijke risico’s inhoudt. U doet er dan ook goed aan om, bij twijfel, tijdig informatie in te winnen omtrent uw rechten en plichten.