Terug naar overzicht
28 jan 2014

Invordering van onbetwiste facturen wordt binnenkort gemakkelijker

In de Ministerraad van 13 december 2013 is een wetsontwerp goedgekeurd dat de procedure tot het bekomen van een bevel tot betalen aanzienlijk vereenvoudigt.
Dit wetsontwerp verleent aan ondernemingen immers de mogelijkheid om via een louter schrijven aan de rechtbank een bevel tot betalen te verkrijgen voor onbetaalde facturen. Enkel voor facturatie ten opzichte van consumenten is een maximumbedrag van 2.500 voorzien.
Deze summiere procedure vermijdt een dagvaardingskost en de noodzaak tot verschijning voor de rechtbank. Wel wordt voorzien in een systeem van voorafgaande poging tot minnelijke schikking, doch enkel als de schuldenaar een consument uitmaakt. Indien dit niet mogelijk blijkt te zijn, zal de rechtbank vervolgens binnen redelijke termijn uitspraak doen.
Vereiste om gebruik te maken van deze eenvoudige rechtspleging is dat er een voorafgaande aanmaning aan de schuldenaar van de factuur is overgemaakt per aangetekende brief. In de verhouding met een consument komt hierbij nog dat de vordering moet worden gestaafd door een geschrift (schulderkenning) dat uitgaat van deze consument als schuldenaar.
Met dit wetsontwerp hoopt de regering om zo de ondernemingen te voorzien van een flexibel en doeltreffend instrument om de invordering van onbetwiste facturen te vergemakkelijken.