Terug naar overzicht
26 apr 2016

KB mobiele arbeidsmiddelen is onwettig

Het hof van beroep van Gent moest zich recent uitspreken over een strafvervolging die was ingesteld tegen twee bestuurders en een werknemer van een vennootschap. Zij werden vervolgd nadat een werknemer was overleden bij een arbeidsongeval.

De vervolging was onder meer gesteund op een schending van of gebrek aan veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen (zoals bv. heftrucks of graafmachines). Die voorschriften zijn te vinden in het Koninklijk Besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen.

De verdediging wierp op dat dit Koninklijk Besluit onwettig is, aangezien het bij de opmaak niet voor advies aan de Raad van State was voorgelegd hoewel zulks enkel toegelaten is in geval van hoogdringendheid. Dergelijke hoogdringendheid was volgens het hof van beroep bij de opmaak van het KB niet aangetoond, waardoor er dus voorafgaand advies van de Raad van State vereist was. De vervolging op basis van dit - onwettig bevonden - Koninklijk Besluit werd dan ook onontvankelijk verklaard. Dit wordt alvast een aandachtspunt bij toekomstige vervolgingen in het kader van deze problematiek (arrest hof van beroep Gent 7 april 2016)