Terug naar overzicht
27 dec 2022

Koninklijk besluit maakt de toekenning van een beperkt voorschot aan opdrachtnemers van overheidsopdrachten tijdelijk mogelijk

In onze nieuwsbrief van 25 oktober 2022 informeerden wij u dat de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedkeurde, op grond waarvan aan opdrachtnemers van overheidsopdrachten voorschotten kunnen toegekend worden. Op 9 december werd het koninklijk besluit van 29 november 2022 effectief bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad, waarna het op 19 december 2022 in werking is getreden.

Het koninklijk besluit is een reactie op de gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen en liquiditeitsproblemen in hoofde van opdrachtnemers. Om tegemoet te komen aan de financieringsproblemen, creëert de regelgever daarom de tijdelijke mogelijkheid voor aanbesteders om voorschotten toe te kennen aan opdrachtnemers.

De regeling is zowel van toepassing op opdrachten die in uitvoering zijn, als op opdrachten die gepubliceerd worden tussen 19 december 2022 en 31 december 2023 (mits voor deze laatste categorie een bepaling in de opdrachtdocumenten wordt opgenomen). Opdrachten van beperkte waarde, ook wel de aanvaarde factuur genoemd, zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van het koninklijk besluit.

Het voorschot mag maximum 20% bedragen van het oorspronkelijke opdrachtbedrag (incl. BTW), maar de aanbesteder heeft wel steeds de mogelijkheid om een kleiner voorschot toe te kennen.

Op 31 december 2023 houdt het koninklijk besluit op uitwerking te hebben.