Terug naar overzicht
21 dec 2023

Meeneembaarheid van registratierechten verdwijnt

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Vlaamse regeling inzake de meeneembaarheid van registratierechten (verkooprecht) voor de enige en eigen woning of bouwgrond afgeschaft. Deze maatregel kende sinds 2022 al een uitdovend karakter en verdwijnt definitief op het einde van dit jaar.

De meeneembaarheid betekent dat u de registratierechten die u op een vorige woning hebt betaald, kunt recupereren, één en ander weliswaar beperkt tot een vastgelegd maximum van 14.500 euro. Tot eind 2023 hadden natuurlijke personen-kopers, die een enige en eigen gezinswoning aankochten, een keuzerecht waarbij ze

  • ofwel kozen voor de oude tarieven van 6% of 5% (bij verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie) met meeneembaarheid;
  • ofwel kozen voor de nieuwe tarieven van 3% of 1% (bij verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie) zonder meeneembaarheid.

Indien de authentieke akte niet verleden is voor uiterlijk 31 december 2023, is er geen mogelijkheid tot meeneembaarheid meer. Vanaf 2024 gelden enkel nog de nieuwe tarieven van 3% of 1% (bij verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie) registratierechten voor de enige en eigen gezinswoning of bouwgrond. Het algemene tarief voor registratierechten blijft op 12%.