Terug naar overzicht
25 mrt 2014

Meer handelingen stedenbouwkundig vrijgesteld van vergunning

De Vlaamse Regering heeft bij besluit van 17 januari 2014 de lijst uitgebreid van de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is.
Voorheen was reeds vastgelegd dat een aantal kleine werken, aan en bij woningen, niet vergunningsplichtig zijn. Dit is het geval voor het aanleggen van vrijstaande niet-overdekte constructies (zoals een zwembad, terras en vijver) en het plaatsen van een vrijstaand bijgebouw (onder meer tuinhuis of carport). Voortaan is ook geen vergunning meer nodig wanneer niet-overdekte constructies worden opgericht tegen een bestaande scheidingsmuur. De vrijstelling voor bijgebouwen, die niet met het hoofdgebouw verbonden zijn en niet groter zijn dan 40m², blijft behouden, maar dit gebouw mag thans 3,5 meter hoog zijn. Wel moeten deze bijgebouwen op 1 meter (in de achtertuin) of 3 meter (in de zijtuin) afstand blijven van de perceelsgrens. Is dit niet het geval, moet een vergunning worden aangevraagd.
Verder is niet langer een vergunning nodig voor het (ver)plaatsen of wijzigen van caravans en woonwagens op voorwaarde dat deze wagens geplaatst worden op daarvoor vergund terrein (openlucht recreatief terrein of woonwagenterrein).
Ten slotte zijn ook tijdelijke constructies in parkgebied vrijgesteld van vergunning (zoals tenten, stellingen of tribunes), voor zover deze maximaal 90 dagen per jaar aanwezig zijn, de algemene bestemming van het parkgebied niet in het gedrang brengen en de plaatsing niet gepaard gaat met een wijziging van de vegetatie.
Deze wijzigingen zijn van toepassing sinds 28 februari 2014.