Terug naar overzicht
29 nov 2022

Minnelijke schikking wegens niet-identificeren bestuurder wordt on hold gezet

De voorbije weken kregen veel ondernemers een minnelijke schikking van 509 euro omdat ze de bestuurder van een voertuig, dat op naam van hun vennootschap is ingeschreven, niet kenbaar hadden gemaakt, terwijl ze de boete voor de verkeersovertreding wel hadden betaald.

Dit leidde tot ophef: ondernemers dachten dat ze correct gehandeld hadden door louter de minnelijke schikking voor de verkeersboete te regelen en vielen uit de lucht toen zij, soms meer dan een jaar na het betalen van deze minnelijke schikking, plots een bijkomende minnelijke schikking van maar liefst 509 euro ontvingen voor het niet respecteren van de identificatieplicht.

Voorheen bestond het beleid erin om niet over te gaan tot het verzenden van dit schikkingsvoorstel indien de boete betaald was. Het (alsnog) uitschrijven van een minnelijke schikking kaderde klaarblijkelijk in een “proefproject” (zo noemt FOD Justitie het zelf) om te wijzen op het belang om tot identificatie over te gaan (zo o.a. om recidivisten in kaart te brengen). Gelet op deze storm van kritiek heeft FOD Justitie begin november beslist dit “proefproject” (eerder het gewijzigd beleid, dus) op te schorten om de aanpak te evalueren. Er wordt wel nog steeds opgeroepen om voor alle boetes de identificatieplicht in orde te brengen, zowel voor de boetes van het laatste jaar als voor alle nieuwe boetes.

Voor kleine ondernemingen en eenmanszaken is dit sinds enkele dagen eenvoudiger geworden: zij kunnen voortaan op Justonweb.be/fines inloggen als onderneming via eID of itsme en zich onmiddellijk identificeren. Daarnaast kan een overtreder van de identificatieplicht die boete voortaan eenvoudig en digitaal betwisten. Hierbij is van belang dat, ook als de overtreder de identificatieboete de voorbije weken reeds heeft betaald, hij die boete online kan betwisten. Het Openbaar Ministerie zal elk dossier geval per geval bekijken.