Terug naar overzicht
25 sep 2019

Modaliteiten single permit voor seizoenarbeiders en hooggekwalificeerde werknemers

De modaliteiten voor de tewerkstelling van buitenlandse seizoenarbeiders of hooggekwalificeerde werknemers werden op 1 september 2019 van toepassing. Dit kadert in een complex geheel van regels die de single permit vorm moeten geven. Dit is de gecombineerde vergunning die het mogelijk maakt om in België te wonen én te werken zonder dat daartoe een aparte arbeids- en verblijfsvergunning aangevraagd moeten worden.

In het kader daarvan sloten de Federale Staat en de gemeenschappen en gewesten op 6 december 2018 een samenwerkingsakkoord. Dit samenwerkingsakkoord is enkel van toepassing op (i) hooggekwalificeerde werknemers, (ii) seizoenarbeiders, (iii) werknemers die binnen een onderneming tijdelijk worden overgeplaatst en vergunningen voor langetermijnmobiliteit, (iv) onderzoekers, (v) stagiairs en (vi) vrijwilligers.

De nieuwe regels beogen de modaliteiten aan te vullen en uit te werken voor wat betreft de twee eerste categorieën. Onder meer de procedure, de toelatingsvoorwaarden en de verblijfsduur worden hierin nader bepaald.